ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ΔΙΑΝΟΗΤΡΙΑ

Μια εξαιρετική παράσταση που ανέβηκε στο θέατρο Βαφείο, από ένα θίασο αποτελούμενο αποκλειστικά από γυναίκες, που υποδύονται και τους ανδρικούς ρόλους.

Η ιστορία εκτυλίσσεται το 1787, μετά τον πόλεμο Ανεξαρτησίας της Αμερικής από τους Άγγλους. Οκτακόσιοι κατάδικοι από την Αγγλία ταξιδεύουν προς την Αυστραλία, με σκοπό την εποίκησή της. Οι άθλιοι εκείνης της εποχής αναζητούν μια καινούργια πατρίδα και μαζί την ελπίδα, πως κάτι καλύτερο θα συμβεί αύριο.

Το έργο, καθαρά πολιτικό, αναβλύζει μηνύματα πολιτισμού και Δημοκρατίας. Εστιάζει στο απεχθές πρόσωπο της εξουσίας και πώς αυτό αλλάζει μέσα από τις προσπάθειες των λίγων πεφωτισμένων, που πίσω από τις λασπωμένες φάτσες των καταδίκων μπόρεσαν να διακρίνουν τον άνθρωπο και την ανάγκη του, όχι απλά να επιβιώσει αλλά να εξελιχθεί και να ενταχθεί ισότιμα στην κοινωνία.

Βαθιά ψυχολογικό, αναγνωρίζει τον ψυχολογισμό του καταπιεσμένου μέσα στην υπανθρώπινη κατάσταση της αγέλης. Το διακύβευμα του έργου είναι η αλλαγή του μηχανισμού των νευρώσεων που κρατούν την κοινωνία έξω από το άτομο και το άτομο έξω από την κοινωνία. Η νέα προοπτική έρχεται μέσα από την τέχνη, το θέατρο, όπου το πλήθος δεν παρουσιάζεται σαν ανεπαρκής στην παιδεία του αγέλη, αλλά σαν μια πραγματική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης που μπορεί να μετατοπίσει την κατάπτωση και να δώσει τη θέση της στην αναγέννηση του ατόμου.

Οι αξίες του πολιτισμού έρχονται να μετατρέψουν την μαζική ψυχή σε κοινότητα με ρίζες, πνευματικότητα, ήθος, ανθρωπιά και συνέχεια. Έτσι, η συνείδηση της εγκατάλειψης και της απομόνωσης, της τιμωρίας και του φόβου, αντικαθίσταται με την έλλογη συνείδηση της αλληλεγγύης και της αγαθής συμβίωσης, της συνεννόησης και της συμπόρευσης με τους άλλους, εκεί όπου ουσιαστικά οικοδομείται η Ελευθερία και από σκλάβος γίνεσαι άνθρωπος…

Εμπνευσμένες ερμηνείες, καταπληκτική σκηνοθεσία σε έργο δύσκολο, πολύωρο, αλλά αξιοποιήσιμο για την πνευματική καλλιέργεια του λαού, ειδικά τις εύθραυστες εποχές που διανύουμε, όπου το παρελθόν γίνεται δόκιμη συμβουλή για το μέλλον. Συγχαρητήρια σε όλους!

Θεατρικός Θίασος «Σκιές» – «Το θέατρο είναι σαν μια μικρή Δημοκρατία, απαιτεί τις θυσίες όλων μας…»
Σκηνοθεσία: Κώστας Δελακούρας
Ερμηνείες:
Ραλφ: Στέλλα Θεοχάρη
Ουαιζχάμερ/Μεγκ/Ντωζ: Αναστασία Μπικάκη
Χάρυ/Άρσκωτ: Δέσποινα Ησαΐα
Μαίρη/Τεντς: Χριστίνα Χατζηαναστασίου
Φίλιπ/Κετς: Ελένη Γιάχου
Κόλινς/Ντάμπυ: Μαρία Βολανάκη
Σαϊντγουεϊ/Αιδεσιμοτάτος: Ηλιάνα Σιαπέρα
Λιζ/Φάντυ: Ντία Θεοδωροπούλου
Ρος: Αποστολία Ζιώζια
Κάμπελ: Βίλβα Σοφιανού
Ντάγκλιν/Τζόνστον: Αθηνά Αλαμανή-Ναθαναηλίδου
Σεζάρ: Λίνα Ροβάτσου

Books and Style

Books and Style