ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ

Η ποίηση, όταν φιλοσοφεί, έχει στόχο να αλλάξει τον κόσμο. Έχει στόχο να διασώσει και να αναδείξει την αλήθεια.

Η ποίηση και η φιλοσοφία πηγάζουν από την ίδια ρίζα λόγου, και είναι κάτι, ας πούμε, σαν ιδεολογικά ξαδέρφια. Η αισθητική της ποίησης ανεβάζει τον πήχη στην φιλοσοφική σκέψη, καθώς προκαλεί τον αναγνώστη-θεατή να νιώσει βαθιά την μαρτυρία της ζωής του ανθρώπου σ’ έναν πλανήτη που ταλαιπωρεί για τον εαυτό του.

Η ποίηση, ως υπέρβαση της καθημερινής συμβατικότητας, πολλές φορές εκφράζει έναν χαρακτήρα σουρεαλιστικό, συμβολικό, προσωποποιητικό της φύσης, πάντα με σκοπό να διεισδύσουμε στον εαυτό μας προκειμένου να αντιληφθούμε καλύτερα την πολυπλοκότητα του κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε και να ανατρέψουμε την εξωτερικότητα που μας επιτρέπεται.

Στο «Τετράδιο του Παλέρμο», η Κατερίνα Γιαμά προκαλεί τον αναγνώστη να αφουγκραστεί μαζί της την φιλοσοφικά αναδυόμενη συνείδησή της, μέσα από την ποίηση. Ξεδιπλώνει τους υπαρξιακούς προβληματισμούς της μέσα από τα υλικά που διαθέτει, που δεν είναι άλλα από τις εμπειρικές διαδρομές στον έγχρονο πνευματικό της βίο.

Η κοινή λογική την αφήνει αδιάφορη και προσπαθεί να καταγράψει την αλήθεια μέσα από τη γνώση, την έκπληξη, την αναζήτηση. Επιχειρώντας τη συμμετοχή του αναγνώστη, κάνει το ποιητικό της ταξίδι στον κόσμο διαδραστικό. Τοποθετεί τον αναγνώστη στη θέση του συνταξιδιώτη.

Το σχήμα της διαδραστικής ποίησης με τις παράλληλες εικόνες, προκαλεί και τον πιο άσχετο με την ποίηση, για να εκφράσει τα βαθύτερα συναισθήματά του. Η τεχνική συνίσταται στο να απεγκλωβίσει τα δημιουργικά όρια της ποίησης που κρατάει αιχμάλωτα η σιωπή του κόσμου. Αυτού του κόσμου, που βάζει κατηγορούμενο, απέναντι στην απεραντοσύνη του πνεύματος.

Η πραγματική ποίηση φλέγεται φιλοσοφικά να αποδείξει την ανέκφραστη πορεία του ανθρώπου. Αυτήν ακριβώς προσπαθεί να εκφράσει η Κατερίνα Γιαμά, μέσα από το έργο της που εμπνέεται από τις βουτιές αυθεντικότητας στη διάσταση της ζωής και το βάθος της.

Οι «παλίρροιές» της δεν αποτελούν παρά την ακαριαία εκδήλωση του συναισθήματός της, που μπορεί να ανατρέψει ακόμη και το ίδιο το φιλοσοφικό διακύβευμα του ποιήματος και να οδηγήσει, από μια εικόνα να αναδυθούν μύριες άλλες στο μυαλό του αναγνώστη. Έτσι ο αναγνώστης μπορεί να συλλάβει καλύτερα την ποιητικά εκφρασμένη ιδέα και να της δώσει τα δικά του εμπειρικά σχήματα.

Το ποιητικό τραγούδι της Κατερίνας στο σκοτάδι των καιρών, μας κάνει συνοδοιπόρους συναγωνιστές σε μια κοινωνία με πνευματική ένδεια. Η παράλληλη γλώσσα που σημειώνει ο αναγνώστης από κάτω, στόχο έχει να νικήσει την μελαγχολία και την υστερία της σοβαρότητας όταν καταρρέουν τα πάντα, όταν ο άνθρωπος πρέπει να μιλήσει για τα δεινά που συμβαίνουν γύρω του…

Τίτλος: Τετράδιο του Παλέρμο (2017)
Συγγγραφέας: Κατερίνας Γιαμά
Από τις εκδόσεις Bookstars-Γιωγγαράς

Books and Style

Books and Style