ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΗΤΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ

Προκλήσεις, απειλές και διεκδικήσεις, σ’ ένα παιχνίδι εντυπώσεων και επίδειξης δύναμης.

Τουρκία, λοιπόν, η χώρα με τα 80 περίπου εκατομμύρια πληθυσμό που αδυνατεί ακόμη να βρει τη θέση της στον χάρτη, καθώς μέχρι σήμερα δεν παύει να δημιουργεί προβλήματα στις γειτονικές χώρες.

Απ’ όταν ήταν ακόμη Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι και τον υποτιθέμενο εκδημοκρατισμό της, επίσημη πολιτική στρατηγική γραμμή της αποτελούσε η εκκαθάριση των μειονοτήτων που κατοικούσαν εντός της.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου, των Ασσύριων, οι σφαγές των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, των Κυπρίων, των Κούρδων, οι διωγμοί των Εβραίων κ.λπ.. Ο 20ος αιώνας ήταν γεμάτος διωγμούς και μαζικές δολοφονίες, καθώς κατά την Τουρκική πολιτική αντίληψη οι μειονότητες αποτελούσαν «ανθρωπολογικές ανωμαλίες». Αντίληψη ταυτόσημη με τη ναζιστική ιδεολογία. Αλλά και ο 21ος δεν πάει πίσω -βλέπε την εισβολή στη Συρία, προκειμένου να αποτρέψουν την επίσημη ίδρυση κουρδικού κράτους.

Και κίνητρο δεν αποτελούσε μόνο η εθνοκάθαρση, όπως σήμερα χαρακτηρίζουν τις γενοκτονίες, τις σφαγές και τους διωγμούς, αλλά κυρίαρχα η αρπαγή του πλούτου.

Οι περισσότεροι από τους πολιτικούς της ηγέτες, σε μια προσπάθεια καθοδήγησης της πολυπληθούς μάζας που αποτελεί το εκλογικό της σώμα και εδραίωσής τους στην εξουσία, δεν διστάζουν να διεκδικούν ακόμη και σήμερα τα σύνορα και τον φυσικό πλούτο άλλων χωρών.

Βλέπε: ΤΑΓΙΠ ΡΕΤΖΕΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ… Είναι σχεδόν αστείο έως γραφικό, ότι απευθύνονται σε αυτόν με τον στρατιωτικό προσδιορισμό «Αρχιστράτηγος» και όχι πρόεδρος της Τουρκίας. Ενδεχομένως και να οραματίζεται την πορεία του σε συνάφεια με τον Κεμάλ Ατατούρκ, ξεκινώντας δηλαδή από αρχιστράτηγος να επιστρέψει την Τουρκία όμως από Δημοκρατία σε Αυτοκρατορία και να διορθώσει ακόμη και αυτόν τον πολιτικό του προκάτοχο!

Στο επίπεδο των πολιτών επικρατεί χαοτική αντίληψη σχετικά με όλα αυτά, καθώς η έλλειψη παιδείας, η φτώχεια στην οποία ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, η έλλειψη επικοινωνίας με τον εξωτερικό κόσμο, τα ΜΜΕ που καλλιεργούν διαρκώς αλυτρωτικές συμπεριφορές, η αφομοίωση των ακαδημαικών και πνευματικών ανθρώπων από τη βολή τους, έχουν δημιουργήσει αποκλεισμό των Τούρκων από την πραγματικότητα.

Πότε άραγε θα έρθει η συνειδητοποίηση των Τούρκων πολιτών, έτσι ώστε να μην επιτρέπουν να τους κυβερνούν φασιστικά στοιχεία; Ή αυτές οι ιδεολογίες αποτελούν απλά αντανάκλαση του ψυχισμού του λαού; Ο ίδιος ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει για αυτό…

Αλλιώς θα είμαστε έρμαια του κάθε χιτλερίσκου της Ανατολής…

Έτσι λοιπόν, συνεχίζεται και η σειρά των προκλήσεων στο Αιγαίο. Το ισχυρότερο κίνητρο, όπως έχω αναπτύξει σε πολλά άρθρα μου αλλά και στο τελευταίο μου βιβλίο «Η ΗΘΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ», στο κεφάλαιο «Η Ηθική της Γεωπολιτικής», αποτελεί η διεκδίκηση μεριδίου στον τεράστιο ενεργειακό μας πλούτο: φυσικό αέριο, πετρέλαιο, υδρογονάνθρακες.

Μόνη λύση, επισημαίνω ξανά, αποτελεί το απόλυτο και ανεκμετάλλευτο κυριαρχικό μας δικαίωμα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας: η ανακήρυξη και οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ-Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δηλαδή το χάραγμα ουσιαστικά των θαλάσσιων συνόρων μας.

Κορυφαίοι επιστήμονες όπως ο Ηλίας Κονοφάγος, ο Νίκος Λυγερός, ο Αντώνης Φώσκολος έχουν αναδείξει εμπεριστατωμένα τη σπουδαιότητα του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου και έχουν υποδείξει προκειμένου η Ελληνική πλευρά να ανακηρύξει την ΑΟΖ της και να την αξιοποιήσει οικονομικά, κάνοντας τις κατάλληλες διαπραγματεύσεις.

Έτσι, όχι μόνο θα αποφεύγαμε την φτωχοποίηση της Ελλάδας, αλλά θα την καθιστούσαμε πανίσχυρη οικονομικά και για το μέλλον.

Έτσι θα αποφεύγαμε την καταδυνάστευση του Ευρωπαϊκού και Διεθνή παράγοντα που αποικιοποίησε τη χώρα μέσω του χρέους της.

Όλα αυτά, όμως, απαιτούν πολιτική βούληση, αγαπητοί μου…

Ας παραδειγματιστούμε λίγο από την Κύπρο, όπου ο ιστορικός πολιτικός ηγέτης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, άλλαξε την ιστορία της Κύπρου:

• ανακηρύσσοντας το 2004 την ΑΟΖ της Δημοκρατίας της Κύπρου
• και διορθώνοντας τον Κληρίδη, την έθεσε σε ισχύ από το 2003
• ενώ παράλληλα πέτυχε και την αναγνώρισή της από τις ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλιώς θα είμαστε έρμαια του κάθε χιτλερίσκου της Ανατολής που επιθυμεί μέσα από τις γκρίζες ζώνες και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση των νησιών καθώς όλων των νησιών που διαθέτουν ΑΟΖ όπως ακριβώς και τις ηπειρωτικές περιοχές και να αλλοιώσει τα σύνορά μας για να υφαρπάξει την ενεργειακή μας περιουσία.

Email: bletas.p1@gmail.com
Facebook/Twitter: Panagiota Bletas

Books and Style

Books and Style