ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΛΙΑΝΟΥ

Αποκλειστικό: Η αγαπημένη Γαλλίδα εκπαιδευτικός και συγγραφέας Vicky Lumineau (Βίκυ Λουμινό), μιλάει στην Εύα Πετροπούλου-Λιανού για το εκπαιδευτικό βιβλίο με τον οικολογικό χαρακτήρα, «Ulysse et le grimoire de l’ Univers» («Ο Οδυσσέας και το Μαγικό Βιβλίο του Σύμπαντος»), το οποίο συνέγραψε με την κόρη της, Christina.

Μαζί με τις εκδόσεις Laplikili, θελήσαμε να μιλήσουμε στα παιδιά για το οικολογικό καθήκον του κάθε πολίτη μέσα από μαγευτικές ιστορίες, οι οποίες συνδυάζουν την ευχάριστη ανάγνωση ενός βιβλίου με σκληρό, χάρτινο, γυαλιστερό εξώφυλλο και τη μαγεία της ψηφιακής τεχνολογίας. Μαθαίνοντας πώς λειτουργεί η φύση, τα παιδιά καταλαβαίνουν σε ποιο βαθμό ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για το μέλλον της γης και, συγχρόνως, για την επιβίωση του ίδιου του ανθρώπου.

Τα βιβλία συνοδεύονται από μία εφαρμογή που «ζωντανεύει» τις εικόνες και αποκαλύπτει κρυμμένες λεπτομέρειες μέσα στις σελίδες τους. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά οδηγούνται στο να ζήσουν την περιπέτεια του ήρωα, ούτως ώστε να μάθουν διασκεδάζοντας.

Η συγγραφέας και η κόρη της -η οποία εικονογράφησε τον «Οδυσσέα και το μαγικό βιβλιο του σύμπαντος»- άντλησαν την έμπνευσή τους από την πληθώρα των κλασικών παραμυθιών με τα οποία «γέμισαν» τα παιδικά χρόνια τους, κυρίως το φημισμένο για την ευαισθησία του, «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερί.

Το βιβλίο «Ulysse et le Grimoire de l’Univers» αποτελεί μια ομολογουμένως πρωτότυπη δημιουργία. Μία ποιητική ιστορία, ένα μοντέρνο παραμύθι κι ένα βιβλίο που παιδιά και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν απο κοντά, χάρη στα διάφορα ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένα στα μυστήρια του ηλιακού μας συστήματος.

Η Άπληστη, ή μάγισσα του Σύμπαντος, με μια μεγάλη θύελλα ξερίζωσε το όμορφο δάσος όπου ζούσε ο Οδυσσέας και το έστειλε να γυριζει γύρω από τη Γη. Ο Οδυσσέας βρήκε τα πάντα πάνω στον βράχο του, εκτός από τα λουλούδια που η μάγισσα κατέστρεψε. Λυπημένος όπως ήταν, ζητησε τη βοήθεια της Νεράιδας της Φύσης που του έστειλε το μαγικό βιβλίο της μάγισσας, με τη μυστική συνταγή που επαναφέρει τα λουλούδια στη Γη.

Ξεκινά, λοιπόν, ένα μακρινό ταξίδι για να βρει τα υλικά στους πλανήτες και στα άλλα μέρη του ηλιακού μας συστήματος, που θα του χρησιμεύσουν για αυτήν την αποστολή. Όταν θα τα καταφέρει, θα ξαναφύγει για μια δεύτερη περιπέτεια όπου θα απελευθερώσει έναν άλλο ήρωα, την Χελώνα, για να μοιραστεί με την καινούργια φίλη, την ευτυχία του μέσα στη λουλουδιασμένη φύση.

Ο ουρανός ήταν ανέκαθεν πηγή μυστήριου και θαυμασμού. Σήμερα μπορούμε να τον προσεγγίσουμε και να αρχίσουμε να τον κατανοούμε, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης. Έτσι λοιπόν θελήσαμε κι εμείς να χρησιμοποιήσουμε έξυπνα την ψηφιακή τεχνολογία, έτσι ώστε να εισάγουμε τα επιστημονικά βίντεο των δορυφόρων μεσα στο βιβλίο μας και να προσφέρουμε μια αξιόπιστη και ευχάριστη εισαγωγή στην Αστρονομία.
Περνώντας την ταμπλέτα ή το κινητό τηλέφωνο πάνω από τις εικόνες του βιβλιου, τα παιδιά θα μπουν μέσα στην ατμόσφαιρα της ιστορίας, ακούγοντας τα κελαηδίσματα των πουλιών, το θρόισμα των φύλλων ή τον θόρυβο της καταιγίδας! Οι λευκές σελίδες του μαγικού βιβλίου θα φωτιστούν με τη μαγική λάμπα που θα τους βοηθήσει να διαβάσουν τα υλικά του μαγικού φίλτρου, το οποίο μπορεί να ξαναφέρει τα λουλούδια στον κήπο του Οδυσσέα. Θα μπορέσουν να βρουν τα κρυμμένα κομμάτια του πυραύλου μεσα στις εικόνες του βιβλίου και να ολοκληρώσουν το παζλ του πυραύλου που μεγαλώνει και είναι έτοιμος να… εκτοξευτεί! Θα βοηθήσουν το πάντα να φτιάξει τη βαλίτσα του και θα μπορέσουν να δουν τι έχει μέσα στον πύραυλο που είναι ζωγραφισμένος στο βιβλίο.

Με την ταμπλέτα, τα παιδιά θα εξερευνήσουν το ηλιακό μας σύστημα, χάρη σε έναν χάρτη που δίνεται μαζί με το βιβλίο, για να βρουν τα υλικά της μαγικής συνταγής. Όταν βρουν τα υλικά, ένα μικρό ρεπορτάζ εξηγεί -με απλά και κατανοητά λόγια- όσα ξερουμε γι’ αυτό το μέρος του ηλιακού συστήματος, μέσα από έναν ευχάριστο διάλογο ανάμεσα σ’ ένα σοφό αστεροσκοπείο κι ένα μικρό κομήτη!

Η οικολογική άποψη βρίσκεται πρώτα απ’ όλα στην επιλογή του πάντα και της θαλάσσιας χελώνας, δύο ήρωες οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τα ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, στον τρόπο που φέρεται το πάντα σεβόμενο τη φύση και αγαπώντας τα λουλούδια και στον τρόπο που φέρεται η μάγισσα που συμβολίζει τον άπληστο άνθρωπο, ο οποίος μέσα στην ιστορία παραγγέλνει εργοστάσια για να λειώσουν οι πάγοι και να μην μπορέσει το πάντα να βρει τους κρυστάλλους πάγου που χρειάζεται για τη μαγική συνταγή. Μαθαινοντας ότι η Γη μας είναι ίσως ο μοναδικός πλανήτης όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για να ζήσει ο ανθρωπος, τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε τον πλανήτη.

Με αυτό το βιβλίο τα παιδιά ανακαλύπτουν το ηλιακό μας σύστημα. Κατόπιν θα ακολουθήσουν κι άλλοι δύο τόμοι με τις περιπέτειες του Οδυσσέα, του Ορέστη (που είναι η χελώνα) και ενός τρίτου ήρωα, οι οποίοι θα απελευθερώσουν από τα μάγια της Μάγισσας του Σύμπαντος, τους γαλαξίες, τα πιο λαμπερά και τα πιο κοντινά μας άστρα, τα νεφελώματα όπου γεννιούνται τα αστέρια, τους εξωπλανήτες και τις μαύρες τρύπες.

Η τεχνολογία δεν αντικαθιστά το βιβλίο αλλά το συμπληρώνει εκεί που περιορίζεται και δεν μπορεί να προσφέρει. Του δίνει ήχο, φωνή και κίνηση, ενώ το αντικείμενο-βιβλίο με τις κολλαριστές σελίδες, τις κομψές γραμματοσειρές, τις όμορφες εικόνες και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του χαρτιού, παραμένει πάντα ο πρωταρχικός σκοπός μας.

Πάνω σε αυτό το βιβλίο δουλέψαμε για περίπου ενάμιση χρόνο. Ήταν ενα συνεχές πήγαινε-έλα μεταξύ του κειμένου, της εικονογράφησης και της τεχνολογίας, για να ισορροπηθεί το μέρος της ιστορίας και των γνώσεων, όπου κείμενο, εικόνες και τεχνολογία θα μοιράζονταν. Ήταν μια καινούργια εμπειρία, μια καινοτομία, ένα βιβλίο διαφορετικό που δημιουργείται για πρώτη φορα στα χρονικά και που για πολύ καιρό «δοκιμάζεται» στα σχολεία και στα ατελιέ, στις δημοτικές βιβλιοθήκες και τα σαλόνια παιδικού βιβλίου. Τα επόμενα βιβλία θα εκδοθούν ακόμη πιο γρήγορα.

Το επόμενο βιβλίο θα μιλήσει για τα ζουζούνια του κήπου. Τα παιδιά θα εξερευνήσουν με τους ήρωες τη ζωή και τη χρησιμότητα κάθε μικρού εντόμου ή αλλου μικρού ζώου που ζει στον κήπο και θα μάθουν γιατί πρέπει να αφήνουμε ήσυχη μία τουλάχιστον γωνιά του κήπου χωρίς να ξεριζώνουμε τα άγρια χόρτα και να αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της.

Περισσότερα:
Στον ιστότοπο laplikili.fr υπάρχουν demos και βίντεο που δείχνουν πώς λειτουργεί το βιβλίο.

Books and Style

Books and Style