ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ

Δεν κρύβω ότι ως Γιαννιώτισσα έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά στην περιοχή που γεννήθηκα.

Όταν, με την παρέμβαση ενός κοινού φίλου, γνώρισα την αντιδήμαρχο του Δήμου Ζίτσας Γιάννα Γεωργούλη, η πρώτη σκέψη μου ήταν να συνομιλήσω μαζί της και να μάθω όσα περισσότερα μπορώ για την περιοχή που με γέννησε, αλλά (η φτωχή Ήπειρος) δεν με μεγάλωσε.

Η κουβέντα μαζί της υπήρξε φιλική και εποικοδομητική από κάθε άποψη, οπότε η δεύτερη σκέψη μου ήταν να την μοιραστώ με τους αναγνώστες του Books and Style.

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Ποιο ήταν το κίνητρο ώστε ν’ ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

ΓΙΑΝΝΑ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ: Έζησα και μεγάλωσα σε ένα από τα μεγαλύτερα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου, που σήμερα τυγχάνει να είναι και ή έδρα του. Η εξέλιξη της τοπικής αυτοδιοίκησης από την μικρή Κοινότητα στον Καποδιστριακό Δήμο και στη συνέχεια στον Καλλικρατικό, συνέπεσε με την πολιτική μου ωρίμανση και με δεδομένη την εσωτερική παρόρμηση που είχα από τα φοιτητικά μου χρόνια, για προσφορά στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, οδήγησαν χωρίς πολλή σκέψη στην ενασχόλησή μου με τα τοπικά δρώμενα. Συνέπεια αυτού ήταν αμέσως μετά την αποφοίτησή μου από την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, το 2006, να συμμετέχω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις.

Μ.Γ.: Είστε υποψήφια διδάκτωρ Νεωτέρας Ιστορίας (Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων). Πώς συνδέεται η επιστήμη σας με την ιδιότητά σας ως αντιδημάρχου του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων;

Γ.Γ.: Αντικείμενο της επιστήμης της ιστορίας είναι η ανάλυση θεμάτων του παρελθόντος, τα οποία σχετίζονται με κάθε τομέα της ανθρώπινης δράσης, όπως την πολιτική, την κοινωνική ζωή, την οικονομία, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα, τη σχέση με το φυσικό περιβάλλον, σε οποιαδήποτε στιγμή του παρελθόντα χρόνου. Η ιστορική γνώση που παράγεται, κρίνεται και αξιολογείται στο πλαίσιο ενός ανοιχτού και γόνιμου διαλόγου εντός της ιστορικής κοινότητας αλλά και με το ευρύτερο κοινό. Γίνεται σαφές, λοιπόν, ότι η επαγγελματική μου ιδιότητα έχει απόλυτη συνάφεια με αυτή της αντιδημάρχου, αφού ο τομέας του πολιτισμού είναι πρωτίστως συνδεδεμένος με την ιστορία και βασίζεται σε αυτήν.

Μ.Γ.: Ως αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού, Διά Βίου Μάθησης και Ισότητας των Φύλων, ποιες είναι οι προτεραιότητες που αφορούν στο Δήμο σας;

Γ.Γ.: Η συστηματική προστασία, ανάδειξη και προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου μας και η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, αποτελούν προτεραιότητά μου στον τομέα των αρμοδιοτήτων μου στον τομέα του πολιτισμού. Η ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, η λειτουργία παραρτήματος Δημόσιου ΙΕΚ στην περιοχή μας και η υλοποίηση προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, αποτελούν τους αντίστοιχους στόχους στον τομέα της παιδείας. Αντίστοιχα, στον τομέα του αθλητισμού, στόχος μου είναι – και πάντα σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς – να προωθηθεί και να εδραιωθεί η ιδέα πως ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι στην ουσία πολιτισμός και, σαν τέτοιος, μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση διαφόρων κοινωνικών προκλήσεων.
Απώτερος στόχος όλων των δράσεών μου είναι η προσπάθειά μου να αντιστραφεί η αντίληψη που θέλει τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τον αθλητισμό σαν πολυτέλεια συγκριτικά με τις υπόλοιπες αναπτυξιακές ανάγκες μιας περιοχής και άρα τομείς για τους οποίους οι σχετικές επενδύσεις της Δημοτικής Αρχής πιθανόν να γίνονται από «συνήθεια» και όχι από την ανάγκη ανάπτυξης της περιοχής, μέσα από τη συμβολή στην μεθοδική βελτίωση και ανάδειξη της προσωπικότητας των πολιτών και πολύ περισσότερο των νέων ανθρώπων.

Μ.Γ.: Ποια έργα είχατε τη δυνατότητα να ολοκληρώσετε επί θητείας σας και ποια έργα εκκρεμούν προς ολοκλήρωση;

Γ.Γ.: Η θητεία μου ξεκίνησε από τη θέση του Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, που ως κύριο αντικείμενο έχει τον προγραμματισμό και υλοποίηση προγραμμάτων των ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων του Δήμου, όπως είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Όταν αναλάβαμε ως δημοτική αρχή τον δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο του Νομού Ιωαννίνων, δεν λειτουργούσε κανένας βρεφικός σταθμός και Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης στην έδρα του Δήμου, αν και αριθμεί εφτά χιλιάδες κατοίκους. Με ευαισθησία, λοιπόν, αφουγκραστήκαμε και δημιουργήσαμε τις δομές αυτές για την εξυπηρέτηση των κατοίκων. Στο σύνολο των παραπάνω η προσωπική μου συμβολή υπήρξε ουσιαστική με τη δυνατότητα που μου έδινε η θέση μου ως Προέδρου της Κοινωφελούς. Το πλούσιο έργο που προαναφέρθηκε συνυπάρχει με την προετοιμασία και τον οραματισμό σειράς άλλων δράσεων γύρω από τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τον Αθλητισμό. Σήμερα έχουν ωριμάσει πολλά έργα, που διακρίνονται από ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία. Ενδεικτικά αναφέρω τη λειτουργία ενός λαογραφικού μουσείου στην περιοχή μας και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Πασσαρώνας, που από την αρχή της θητείας μου είχαν αποτελέσει μέρος των κυριάρχων στόχων. Επιπλέον, έχει ξεκινήσει η πλήρης χαρτογράφηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου. Μέσω της συνεργασίας με τα αθλητικά σωματεία του Δήμου και των απαραίτητων παρεμβάσεων επισκευής και συντήρησής τους, ευελπιστώ στο αμέσως επόμενο διάστημα όλοι οι αθλητικοί χώροι να είναι πλήρως λειτουργικοί και ασφαλείς.

Μ.Γ.: Είναι γνωστό ότι πολλά μικρά χωριά της Ηπείρου έχουν σχεδόν ερημώσει. Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το φαινόμενο στις μέρες μας;

Γ.Γ.: Όπως σε ολόκληρη την Ήπειρο έτσι και στην περιοχή μας, υπάρχουν γωνιές ξεχωριστές, αλλά ξεχασμένες. Χωριά που μαρτυρούν το μεγαλείο του παρελθόντος. Στο Δήμο μας τα χωριά είναι πολλά, αλλά δυστυχώς η πλειονότητα αυτών αποκτούν ζωή τους μισούς μήνες του χρόνου, όταν οι ξενιτεμένοι συντοπίτες μας έρχονται να συναντήσουν τις αναμνήσεις τους, φίλους και συγγενείς και ό,τι άλλο τους φέρνει κοντά στις ρίζες τους.

Μ.Γ.: Με ποιον τρόπο προσπαθείτε να προσελκύσετε τουρισμό στον τόπο σας;

Γ.Γ.: Η προσπάθεια προσέλκυσης τουρισμού στον τόπο μας περιλαμβάνει δράσεις οι οποίες ακολουθούν τις τάσεις του τουριστικού marketing και είναι προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ελληνικής και τοπικής πραγματικότητας. Η αρμονική συνύπαρξη της πολιτισμικής και ιστορικής κληρονομιάς του Δήμου Ζίτσας και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, προσφέρουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες για ορεινό περιπατητικό τουρισμό, για αγροτουρισμό (μελισσοκομία, αμπελουργία) κ.λπ., αναδεικνύοντας την περιοχή σε Τουριστικό Προορισμό Δραστηριοτήτων και Εμπειριών. Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι οι ακόλουθες:

* Σχεδιασμός γραφικού και λεκτικού λογότυπου για την προβολή και ανάδειξη της ιδιαίτερης τουριστικής, ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου.
* Εκτύπωση τουριστικού οδηγού, όπου θα καταγραφούν όλοι οι τουριστικοί πόροι και τα αξιοθέατα της περιοχής, η ιστορία, οι παραδόσεις, τα προϊόντα τοπικής προέλευσης, οι εκδηλώσεις, οι εγκαταστάσεις τουριστικής υποδομής και οι εναλλακτικές δράσεις τουρισμού. Ο τελικός τουριστικός οδηγός που θα δημιουργηθεί, θα ψηφιοποιηθεί σε e-book, ώστε να μπορεί να διαβάζεται ηλεκτρονικά από smartphones, tablets, laptops κ.λπ.. Θα προβάλλεται τόσο μέσα στην επίσημη ιστοσελίδα, όσο και στην ηλεκτρονική πύλη πολιτισμού του δήμου.
* Επανεκτύπωση και επικαιροποίηση στοιχείων του χάρτη του Δήμου και μετάφραση και απόδοση του στα αγγλικά.
* Δημιουργία και εκτύπωση διαφημιστικών εντύπων Εναλλακτικών Δράσεων Τουρισμού.
* Στα πλαίσια της ηλεκτρονικής προώθησης και προβολής, η δημιουργία διαφημιστικών τουριστικών banners που θα τοποθετηθούν σε δικτυακούς τόπους υψηλής επισκεψιμότητας. Θα δημιουργηθεί ένα βασικό τουριστικό banner, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το λογότυπο, αλλά και επιμέρους banners για την προώθηση συγκεκριμένων εκδηλώσεων.
* Προσεκτικά σχεδιασμένες έντυπες καταχωρήσεις σε εξειδικευμένους τουριστικούς οδηγούς και περιοδικά εναλλακτικού τουρισμού, καθώς επίσης και σε τουριστικά ένθετα εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας του εσωτερικού.
* Συμμετοχή σε ελληνικές τουριστικές εκθέσεις για την προώθηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου, και των εναλλακτικών δραστηριοτήτων όπως του θρησκευτικού τουρισμού, του περιπατητικού τουρισμού, του οικοτουρισμού και των τοπικών προϊόντων.

Μ.Γ.: Στην περιοχή του Δήμου Ζίτσας έχουν γίνει πολλές ανασκαφές αρχαιοτήτων. Σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα και ποια είναι η οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη εκ μέρους του κεντρικού κράτους;

Γ.Γ.: Στον λόφο «Καστρί», στην περιοχή του χωριού Μεγάλο Γαρδίκι, σώζονται κατάλοιπα οχυρωμένης αρχαίας πόλης, ενώ στις παρυφές του λόφου σώζονται λείψανα αρχαίου ναού ο οποίος ταυτίζεται με τον ναό του Άρειου Δία της αρχαίας Πασσαρώνας, πρωτεύουσας των Μολοσσών. Στην περιοχή έχουν γίνει περιορισμένες συστηματικές ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες, ωστόσο προτεραιότητά μου αποτελεί η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την αρχαιολογική υπηρεσία προκειμένου να αναδειχθεί περαιτέρω ο χώρος.
Επιπλέον, στη θέση «Παλαιόκαστρο» της κοινότητας Δεσποτικού, τοποθετεί ο μεγάλος ιστορικός Nikolas Hammond την πρώτη κοιτίδα των Μολοσσών -το αρχαίο Ίλιον. Ο Άγγλος Καθηγητής Πανεπιστημίου N. Hammond υποστηρίζει ότι τα υπάρχοντα τείχη στο Παλιόκαστρο δυτικά του χωριού, ανήκουν στην αρχαία πόλη Ίλιον που ίδρυσε ο γιος του Πρίαμου, Έλενος, σε ανάμνηση τη καμένης από τους Αχαιούς Τροίας.
Τέλος, στην κοινότητα Βερενίκης υπάρχουν λείψανα τείχους αρχαίας ακρόπολης, με σωζόμενη πύλη και κτήρια στο εσωτερικό της.
Η υλικοτεχνική υποδομή που προσφέρει το κεντρικό κράτος είναι ιδιαίτερα περιορισμένη έως μηδενική. Στον τομέα αυτόν γίνονται προσπάθειες κινητοποίησης επιστημόνων και ακαδημαϊκών έτσι ώστε οι παραπάνω πολύ σημαντικές περιοχές από άποψη αρχαίας ιστορίας, να αναδειχθούν με ύπαρξη σχετικών υποδομών, ταυτόχρονα με την ενίσχυση της προβολής τους από τον Δήμο.

Μ.Γ.: Τι είδους αθλητικές δραστηριότητες προσφέρει στους νέους η Δημοτική Αρχή;

Γ.Γ.: Η χάραξη της αθλητικής πολιτικής οφείλει να συμβαδίζει με τις προτεραιότητες άλλων δομών ή και υπηρεσιών της κεντρικής ή και τοπικής διοίκησης όπως νεολαίας, πολιτισμού, τουρισμού, υγείας, απασχόλησης, παιδείας, ανάπτυξης και περιβάλλοντος. Κάθε Δήμος, χρησιμοποιώντας τα προγράμματα αθλητισμού και αναψυχής, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τους υπαίθριους χώρους άθλησης που διαθέτει, μπορεί να αποτελέσει έναν αθλητικοτουριστικό προορισμό.
Η συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία και τους συλλόγους της περιοχής είναι καθημερινή, ενώ υπό την αιγίδα του Δήμου διοργανώνονται αγώνες δρόμου, ποδηλατικοί γύροι και αγώνες ορεινών διαδρομών, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Μ.Γ.: Ποια ανταπόκριση υπάρχει στο έργο σας περί της ισότητας των δύο φύλων;

Γ.Γ.: Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για την Ισότητα των Φύλων, οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να αναλάβουν δημόσια επίσημη δέσμευση υπέρ της αρχής της ισότητας των φύλων και να υλοποιήσουν, εντός της επικράτειάς τους, τις δεσμεύσεις που διατυπώνονται στον Χάρτη. Και στα πλαίσια λειτουργίας του δικού μας Δήμου, γίνεται προσπάθεια αντιπροσώπευσης των δύο φύλων ισάξια και ισότιμα. Άλλωστε η θέση μου ως αντιδήμαρχος αποδεικνύει – με τον πλέον τρανταχτό τρόπο – τη στήριξη αυτής της θέσης.

Μ.Γ.: Στον Δήμο Ζίτσας ανήκει η περιοχή της Ζίτσας με τα περίφημα οινοποιεία της και τα φημισμένα κρασιά της. Εξακολουθούν να αποτελούν πηγή εσόδων της περιοχής;

Γ.Γ.: Ο αμπελοοινικός τομέας αποτελεί ένα τομέα με μεγάλη παράδοση στην περιοχή μας. Για τον τουρισμό, το κρασί είναι ένας κλάδος που συμβάλλει σε ευαίσθητους και πολυεπίπεδους τομείς. Στο επίπεδο της ποιότητας η συμβολή της τοπικής γαστρονομίας είναι προφανής, γιατί δίνει ένα βάθος στο τουριστικό προϊόν και μπορεί να δώσει αυτό που λέμε εντυπωσιακές εμπειρίες με σφραγίδα εντοπιότητας σε όλες τις κατηγορίες των επισκεπτών. Η διεθνής εμπειρία, ιδιαίτερα σε χώρες με παράδοση στην οινοπαραγωγή, έχει αναδείξει την οργανική σύνδεση της παραγωγής, προβολής και εμπορίας οίνου με τον τουρισμό και συγκεκριμένα με μία εναλλακτική μορφή του, τον οινοτουρισμό. Ο οινοτουρισμός αποτελεί μια δυναμική εναλλακτική τουριστική πρόταση η οποία περιλαμβάνει τον πολιτισμό, την ιστορία, την παράδοση και το τοπίο και συνδέει κοινωνικές και οικονομικές δράσεις για τη δημιουργία και μακροπρόθεσμη διατήρηση μιας επιτυχημένης και επαρκώς διαρθρωμένης δραστηριότητας που σαφώς επιφέρει οικονομικά οφέλη στην περιοχή.

Μ.Γ.: Ποιο μήνυμα θα θέλατε να απευθύνετε στην Πολιτεία σχετικά με την περιοχή σας;

Γ.Γ.: Η Ήπειρος και η ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων υπήρξε ανέκαθεν κοιτίδα πολιτισμού για το Ελληνικό κράτος. Σήμερα οφείλουμε, περισσότερο από ποτέ, άλλοτε, να στηρίξουμε όλα όσα κληρονομήσαμε ως Έθνος. Η ιστορία μας άλλωστε αποτελεί «πυξίδα» για το παρόν και το μέλλον μας. Η κεντρική εξουσία οφείλει να στηρίξει την περιοχή μας με όλα τα μέσα που διαθέτει, χρηματοδοτικά και μη, γιατί όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο κεντρικό κράτος και όλοι μαζί συνεργαζόμενοι, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της χώρας μας.

Μ.Γ.: Και ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους ψηφοφόρους που σας εμπιστεύτηκαν και σας εξέλεξαν, ώστε να σας ψηφίσουν και στις επόμενες εκλογές;

Γ.Γ.: Στην εποχή μας, εποχή οικονομικής παρακμής της χώρας, αναδύονται στην επιφάνεια ως «παράπλευρη απώλεια» κοινωνικά φαινόμενα που συνδέονται με τη βία, τον εκφοβισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τέτοιου είδους φαινόμενα οδηγούν στη διάλυση της κοινωνίας. Οι τομείς τους οποίους διοικώ και εποπτεύω (Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός) αποτελούν μοναδικές διεξόδους αντίστασης στη γενικευμένη βαρβαρότητα.

Όπως ανέφερα και προηγούμενα, και οι τρεις άξονες είναι αλληλένδετα συνδεδεμένοι σε αυτό που νοείται ως παροχή «πολιτιστικών υπηρεσιών». Πρώτα και κύρια όμως η προσωπική συμμετοχή στα κοινά, μπορεί να είναι το συγκοινωνούν δοχείο το οποίο τροφοδοτεί τον πολιτισμό αλλά και τροφοδοτείται από αυτόν. Από την άποψη αυτή, οι υπηρεσίες του Δήμου προς τους Δημότες, στους ανωτέρω τρεις τομείς, πρέπει να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συλλογικότητας και στην αλληλεγγύη. Και αυτόν τον σκοπό υπηρετώ και θα συνεχίσω να υπηρετώ, από όποια θέση και αν επιλέξουν οι πολίτες να έχω.

Δεσμεύτηκα να προσφέρω το όραμα και την όρεξη για δουλειά του νέου και άφθαρτου Δημοτικού Συμβούλου. Η επιτυχία της παράταξης και οι υπεύθυνες θέσεις που ο Δήμαρχος μου έκανε την τιμή να κατέχω, μου έδωσαν την ευκαιρία να αποδείξω ότι πρόσφερα σημαντικό έργο, το οποίο ήδη αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των δημοτών του Δήμου Ζίτσας. Ταυτόχρονα, μου δόθηκε η δυνατότητα να αποκτήσω σημαντικές εμπειρίες τις οποίες πρόκειται να αξιοποιήσω και να ανεβάσω την απόδοσή μου σε μεγαλύτερα επίπεδα.

Η επανεκλογή μου θα είναι επιβράβευση των μέχρι σήμερα προσπαθειών μου και δέσμευση για συνεχή βελτίωση, με στόχο την παράκαμψη των εμποδίων που αντικειμενικά υπάρχουν και την απόδοση προς τους Δημότες όσο το δυνατόν περισσότερων ευεργετημάτων σε κάθε τομέα της καθημερινότητας.

 

 

 

Books and Style

Books and Style