ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ / ΔΙΑΝΟΗΤΡΙΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Περίπου 61,5 εκατομμύρια Γερμανοί ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες το Σεπτέμβρη, για να εκλέξουν το 19ο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιό τους.

Η Άγκελα Μέρκελ εξασφάλισε την τέταρτη θητεία της.
Το SPD καταψηφίστηκε και ο Μάρτιν Σουλτς απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να συμμετάσχει και πάλι στην κυβέρνηση.

Την πολιτική απέναντι τόσο στη λιτότητα όσο και στο μεταναστευτικό, χρεώθηκαν και τα δύο κυβερνητικά κόμματα με αποτέλεσμα οι Σοσιαλδημοκράτες να αναζητούν διέξοδο μέσω της ανασύνταξης του κόμματος τους.

Έτσι, η μόνη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης είναι πλέον ο συνασπισμός «Τζαμάικα» -από τα χρώματα των κομμάτων, μαύρο για το CDU, κίτρινο για τους Φιλελεύθερους, πράσινο για τους Πράσινους.

Η συμμετοχή των Φιλελευθέρων στην κυβέρνηση, θα σημάνει μια ακόμη πιο σκληρή στάση σε επίπεδο οικονομίας. Αυτό θα φέρει όμως και πιο σκληρή λιτότητα.

Παράλληλα, το ακροδεξιό κόμμα AfD «δικαιώνεται» και μπαίνει στη Βουλή, για πρώτη φορά μετά το 1945.

Τι σημαίνει όμως η είσοδος της άκρας Δεξιάς στο Κοινοβούλιο;

Σημαίνει: Αποτυχία της φιλελεύθερης πολιτικής που ασκήθηκε μέχρι σήμερα. Σημαίνει: Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης αναβιώνει, μέσα από τις κοινωνικές αντιδράσεις ενάντια στις πολιτικές λιτότητας. Σημαίνει: Κίνδυνος για τα Δημοκρατικά Κεκτημένα.

ΑΥΣΤΡΙΑ: Πρόωρες Βουλευτικές Εκλογές 15/10/2017.
6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι – περίπου το 80% – ψήφισαν να αλλάξουν τα δεδομένα στη χώρα τους. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι ο μεγάλος νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία.

Έτσι, ο 31χρονος Σεμπάστιαν Κουρτς θα γίνει ο νεότερος ηγέτης της Ευρωπαικής Ένωσης.

Κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό που κυμαίνεται στο 31,6%. Η πολιτική γραμμή που ακολούθησε, στηρίχθηκε κυρίαρχα στην αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη και δη στη χώρα του.

Το ακροδεξιό κόμμα της Αυστρίας, «Ελεύθεροι», κατέλαβε την τρίτη θέση. Με αύξηση σε ποσοστό 5,5%, κέρδισε το 26% των ψήφων και έγινε το τρίτο κόμμα στην Αυστρία!

Η ακροδεξιά θριαμβεύει στις κάλπες της Ευρώπης. Από τη Γαλλία έως τη Σκανδιναβία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία…

Με ισχυρή αντιπροσώπευση σε πολλά ευρωπαϊκά κοινοβούλια και τοπικά συμβούλια, η ακροδεξιά διείσδυσε δυναμικά στο κενό που άφησαν τα δεξιά-σοσιαλιστικά-αριστερά κόμματα.

Τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν οικονομική και κοινωνική ισότητα, ανάπτυξη αλληλέγγυα με την ευημερία των λαών. Ενώ με την ερασιτεχνική ένταξη των μεταναστών, ολοκληρώθηκε ένας φαύλος κύκλος μείωσης της αγοράς εργασίας και κατά συνέπεια της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου των κοινωνιών.

Εύλογα, λοιπόν, τα ακροδεξιά κόμματα μιλάνε για αξιοπρεπές κράτος, με πλήρη απασχόληση, γενναιόδωρες συντάξεις, επαρκή κοινωνική ασφάλιση ως αντίβαρο στη βάρβαρη λιτότητα που εισήγαγε η παγκοσμιοποίηση.
Αυτό συμβαίνει όταν ο Φασισμός διεκδικεί τη Δημοκρατία…

Books and Style

Books and Style