ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ ΤΟΥ BOOKS AND STYLE ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΧΡΙΣΤΟ Ρ. ΤΣΙΑΗΛΗ

Τον περασμένο μήνα, έναν μήνα γεμάτο λογοτεχνικές εκδηλώσεις στο νησί της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε το 3ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ, «Εις Γην Εναλίαν Κύπρον», από το ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ, τον οργανισμό που διευθύνουν οι κυρίες Νόρα Χατζησωτηρίου και Λίλυ Μιχαηλίδη.

Το Φεστιβάλ διήρκεσε τέσσερις μέρες, από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή 33 δημιουργών από 16 χώρες, που φιλοξενήθηκαν στη Λευκωσία και τις Πλάτρες. Το Φεστιβάλ στα αγγλικά μεταφράζεται σε «to the sea-girt shores of Cyprus» και βεβαίως αναφέρουμε αυτή τη λεπτομέρεια καθώς στο Φεστιβάλ έλαβαν μέρος ποιητές και πεζογράφοι από -κυριολεκτικά – ολόκληρο τον κόσμο!

Καταφέραμε να αναμειχθούμε και να συζητήσουμε με τους συγγραφείς αυτούς, τόσο κατά την αναγνωστική περιήγηση στη Λευκωσία, όπου έγιναν επισκέψεις και αναγνώσεις στην Πύλη Αμμοχώστου, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, και στο Υφαντουργείο, όσο και σε γεύμα σε λιβανοσυριακό εστιατόριο. Η συζήτησή μας, ορθογώνιας βεβαίως τραπέζης -με συνοδεία μεζέ και κρασιού – με τον Magnus William-Olsson από τη Σουηδία, τον Τουρκοκύπριο συγγραφέα Μεχμέτ Γιασίν, τον James Mackay από τη Ηνωμένο Βασίλειο, τον Ελληνοϊταλό ποιητή Κωνσταντίνο Κοκολογιάννη και τον Pat Boran από την Ιρλανδία για την πολιτικοποίηση της Λογοτεχνίας, για το Κοράνι και την Καινή Διαθήκη ως λογοτεχνικά αριστουργήματα και για τις διαμάχες από τον καιρό της διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως τις μέρες μας, που η λογοτεχνία καταπατείται σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και της βορειοανατολικής Ευρώπης, έπρεπε να συνεχιστεί.

Έτσι λοιπόν, την Κυριακή κατά την επίσκεψη στις Πλάτρες με τίτλο «Ο Ρόλος ενός Συγγραφέα στην Πολιτική Ζωή ενός Τόπου, Συνάντηση με τους Συγγραφείς στο Πολιτιστικό Κέντρο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ, ΠΛΑΤΡΕΣ», η καθηγήτρια και συγγραφέας Μαριλένα Ζακχαίου συντόνισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια ζωηρή συνομιλία για τη χρησιμότητα ή την ανάμειξη της ποίησης και της λογοτεχνίας γενικότερα στην πολιτική, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Στη συζήτηση ακούστηκαν διάφορες απόψεις, μετά που ο κάθε ποιητής απήγγειλε και ένα ή δύο σχετικά του/της ποιήματα.

Ο Magnus William-Olsson άναψε θετικά τη συζήτηση, όταν αναφέρθηκε στον Ιμμάνουελ Καντ και βεβαίως στη Ηθική του Καθαρού Λόγου. Ο Μεχμέτ Γιασίν έθιξε επιτυχώς το θέμα της γλώσσας των πολιτικών και της προσέγγισής τους προς τους συγγραφείς για ενίσχυση του πολιτικού τους λόγου αλλά και της εικόνας τους. Ο Βρεττανός James Mackay συγκίνησε με την ανάγνωσή του για την εμπειρία του ως κάτοικος του νησιού εδώ και χρόνια. Μίλησαν και ανέγνωσαν επίσης οι ποιητές και συγγραφείς Monica Aasprong από τη Νορβηγία, Sandra Beasley από τις ΗΠΑ, ο Pat Boran από την Ιρλανδία, η Tahel Frosh από το Ισραήλ, ο Einar Már Guðmundsson από την Ισλανδία, ο Tomi Kontio από τη Φινλανδία, ο Dejan Matić από τη Σερβία, ο Daniel Rodriguez Moya από την Ισπανία, η Ursula Andkjær Olsen από τη Δανία, από την Κύπρο ο Σταύρος Σ Καραγιάννης, η Αντιγόνη Μοδέστου, ο Νέαρχος Κληρίδης και ο υποφαινόμενος.

Τις υπόλοιπες μέρες, στην έναρξη στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο στη Λευκωσία, ανέγνωσαν εκτός από όλους τους φιλοξενούμενους από το παγκόσμιο που αναφέρθηκαν πιο πάνω, και οι Κύπριοι ποιητές Αθηνά Τέμβριου, Senem Gökel, Χριστιάνα Αβρααμίδου, Μαριλένα Ζακχαίου, Έλενα Τουμαζή και Παναγιώτης Νικολαΐδης, Halil Karapaşaoğlu, Κώστας Πατίνιος και Ειρήνη Σιδερά.

Το απόγευμα του Σαββάτου, με αφορμή τα 80 χρόνια από το θάνατό του, πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στο λυρικό έργο του FEDERICO GARCIA LORCA στη Μουσική Ακαδημία ARTE, ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εκεί ανέγνωσαν ποίηση σε ελληνικά, αγγλικά και ισπανικά ο Daniel Rodriguez Moya από την Ισπανία και ο James Mackay, συνοδευόμενοι από μουσική.

Καλύτερα από όλους γνωριστήκαμε με την Ursula Andkjær Olsen από τη Δανία και την Tahel Frosh με το ποίημά της για τα δάνεια από το Ισραήλ, καθώς ο υποφαινόμενος με τις δύο αυτές ποιήτριες οδεύσαμε σε ιδιωτικό σχολείο για να διαβάσουμε ποίησή μας και να συνομιλήσουμε με μαθητές. Άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα για ανάγνωση δουλειάς τους και συνομιλία με μαθητές επισκέφτηκαν οι συγγραφείς Ερατώ Ιωάννου, Ειρήνη Παπακυριακού και Ευφροσύνη-Μαντά Λαζάρου, συνοδευόμενες από τους συγγραφείς Monica Aasprong, Sandra Beasley, Pat Boran, Einar Már Guðmundsson, Tomi Kontio, Magnus William-Olsson και Ron Winkler.

Το Φεστιβάλ έκλεισε με την εκδήλωση Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ, με αναγνώσεις, και περφόρμανς που πραγματοποιήθηκαν στην ΠΥΛΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Ανδρέας Αραούζος και έλαβαν μέρος, εκτός από τους προαναφερθέντες ποιητές και συγγραφείς, και η Βασίλκα Πετρόβα Χατζήπαπα από τη Βουλγαρία, και από την Κύπρο η Στέλλα Βοσκαρίδου, η Λουίζα Παπαλοϊζου και η Έρινα Χαραλάμπους.

Ως μια γενική εντύπωση από το Φεστιβάλ, οι ήδη καταξιωμένες συγγραφικές φωνές ακούστηκαν με τις νέες, υποσχόμενες προτάσεις, και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακά λογοτεχνικό και λογοτεχνικά άρτιο. Η επικοινωνία, η αλληλοκατανόηση και ο συντονισμός όλου του Φεστιβάλ ήταν άμεμπτος και το κοινό αποκόμισε νέες συγκινήσεις και εμπειρίες, σπάνιες για το νησί μας. Συναντήθηκαν εδώ, εις γην εναλίαν Κύπρον, διάφορα λογοτεχνικά ρεύματα, γλώσσες και ιδέες από όλο τον κόσμο, καθώς τα χνότα όλων των ποιητών φαίνεται να ταίριαξαν αρμονικά. Η παγκοσμιοποίηση συνάντησε τη Λογοτεχνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ συνεργάστηκαν με το ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ: Δήμος Λευκωσίας, Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Πλατρών. Επίσης στήριξαν: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ΚΟΤ, οι Πρεσβείες Αμερικής, Νορβηγίας, Σουηδίας, Ισραήλ, Φιλανδίας και Ισπανίας. Τα Ινστιτούτα Θερβάντες και AC/Ε Ισπανίας, ο Οργανισμός ΝΟΡΛΑ Νορβηγίας, Swedish Arts Council, Danish Arts Council, Culture Ireland, Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου, Norwegian Institute στην Αθήνα και Icelandic Literature Centre. Επίσης η Εταιρεία Μedochemie και οι αερογραμμές Aegean.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Books and Style

Books and Style