ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πίσω από καθετί αντιπαραγωγικό, πίσω από οτιδήποτε μας κλείνει τις πόρτες, κρύβεται ένας ηττοπαθητικός μοχλός. Αυτός μπορεί να είναι μία ιδέα, ένα συναίσθημα, μια συναίσθηση ή ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, τους άλλους, τον κόσμο και το μέλλον μας. Συνήθως είναι όλα τα παραπάνω.

Ωστόσο δεν σημαίνει ότι ο αρνητικός μοχλός είναι απαραιτήτως 100% λανθασμένος. Συμβαίνει, όμως, πολύ συχνά, αυτός ο σαμποτέρ να είναι… ανακριβής. Συγκεκριμένα, εκείνο που φταίει είναι το «μπαγιάτικο» του πράγματος. Δηλαδή όλα τα αρνητικά γνωστικά και συναισθηματικά στοιχεία που σπείραμε και καλλιεργήσαμε μέσα μας όταν ήμαστε νεότεροι και διαφορετικοί και που μπορούσαμε (ή δεν μπορούσαμε) να κάνουμε αρκετά πράγματα από αυτά που μπορούμε να πράξουμε σήμερα.

Όντως έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε, όμως παρά τις τεκτονικές αλλαγές που έχουν συμβεί στη ζωή μας, εμείς εξακολουθούμε να σέρνουμε τις ίδιες βαριές αποσκευές.

Καιρός τότε να τεστάρουμε την ακρίβεια όλων αυτών των υπνωτιστικών μηνυμάτων που κυβερνούν τη ζωή μας μ’ ένα τόσο αναχρονιστικό… λογισμικό! Ξεκινήστε να αμφισβητείτε όσα προηγουμένως έμοιαζαν με τσιμεντένια δομή, εκείνα τα σιδερένια δεσμά που σας αιχμαλώτιζαν μέχρι τώρα. Δοκιμάστε να πείτε ένα «όχι» εκεί που ήταν σίγουρο και αναμενόμενο από σας το «ναι» και θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι φίλοι θα σας ξαναμιλήσουν -μερικοί θα το εκτιμήσουν κιόλας! Μ’ αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώσετε ότι η ιδέα που είχατε ότι «όχι» σημαίνει «θα με απορρίψουν», ήταν υπεργενικευμένη.

Βέβαια, πολλές φορές νομίζουμε ότι δοκιμάζουμε να φερθούμε ερευνητικά στις αρνητικές πεποιθήσεις μας, ενώ στην ουσία δημιουργούμε τις συνθήκες για να λάβουμε αυτό που είχαμε προβλέψει ότι θα παίρναμε. Για παράδειγμα, αν το «όχι» το πούμε θυμωμένα, πιθανότατα, ναι, θα λάβουμε απόρριψη.

Δεν θα αμφισβητήσετε τα παγιωμένα, μόνο και μόνο για να τα απορρίψετε. Θα τα τεστάρετε γιατί έχουν παλιώσει και ήρθε η ώρα να δείτε τι σας κάνει και τι όχι. Για να διακρίνετε τις πραγματικές τους διαστάσεις και όχι για να κινείστε εγκλωβισμένοι εντός των πεπαλαιωμένων συντεταγμένων. Για να έχετε μια ρεαλιστική άποψη.

Μπορεί να ισχύουν όσα προβληματικά πράγματα πιστεύετε και αισθάνεστε, αλλά σε ορισμένες μόνο περιστάσεις, με ορισμένους μόνο ανθρώπους και σε ορισμένους μόνο τόπους. Δοκιμάστε! Ακόμη και η πιο μικρή μετατόπιση από τη σιδερένια αυτή φυλακή, θα φέρει μεγαλύτερες αλλαγές από αυτές που ίσως προσδοκάτε.

Books and Style

Books and Style