ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΗΛΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ανηφορίζοντας προς τον βορρά της Μυανμάρ (Myanmar) και φτάνοντας στο τέλος του οδοιπορικού μας σε αυτή την μαγευτική χώρα, έφτασε η ώρα να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας.

Καθώς τα σύνορα της χώρας ήταν για χρόνια κλειστά για τους ξένους, η χώρα δεν είχε καθόλου τουρισμό. Από το 2013 και μετά, άνοιξαν κάποια από τα χερσαία σύνορά της, καθιστώντας εύκολη την πρόσβαση στους ξένους επισκέπτες και δίνοντας τη δυνατότητα για ανάπτυξη του τουρισμού.Πλέον, βιώνοντας την μεταχουντική περίοδο, είναι ξεκάθαρο πως οι Βιρμανοί -όπως αποκαλούνται από τότε που η χώρα ονομαζόταν Βιρμανία- είναι άμεσα επηρεασμένοι και ακόμη τρομοκρατημένοι θα μπορούσαμε να πούμε, μετά από δύο δεκαετίες καταπιεστικής στρατιωτικής κυριαρχίας, κατά τις οποίες η χώρα δεν αναπτύχθηκε. Σήμερα, η κατάσταση στη χώρα έχει σταθεροποιηθεί πολιτικά εν μέρει και αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε τουριστικό.Οι Βιρμανοί είναι ένας ταλαιπωρημένος λαός. Οι άνθρωποι, όμως, δεν παύουν να παραμένουν καλοκάγαθοι, φιλικοί και απίστευτα φιλόξενοι. Είναι πάντα χαμογελαστοί και θα σε υποδεχθούν τόσο θερμά, όσο δεν φαντάζεσαι. Θα σου ανοίξουν το σπίτι τους και θα σε περιποιηθούν με το παραπάνω. Αυτό το βιώσαμε και θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας.Ξεκινώντας από το νότιο κομμάτι της χώρας, και συγκεκριμένα από το Dawei μέχρι και το Mawlamyine, το φυσικό τοπίο ήταν καταπράσινο. Οι δυο πλευρές του δρόμου ήταν κυριολεκτικά ζούγκλα σε πολλά σημεία. Φυτείες δέντρων καουτσούκ πλημμυρίζουν την περιοχή, καθώς η Μιανμάρ είναι η 5η χώρα σε παραγωγή καουτσούκ παγκοσμίως.Από εκεί, συνεχίσαμε με καραβάκι μέχρι την πόλη Hpa-An, μια διαδρομή γεμάτη εικόνες διασχίζοντας τον ποταμό Thanlyin. Ανηφορίζοντας με προορισμό την Yangon, η διαδρομή ήταν άκρως περιπετειώδης, αφού περάσαμε από ποτάμια και γέφυρες από μπαμπού. Αφού φτάσαμε στην Yangon, μείναμε κάποιες μέρες για να ξεκουραστούμε, αλλά και να καταγράψουμε την πορεία του πλαστικού στη συγκεκριμένη μεγαλούπολη.Μετά από μέρες, επισκεφθήκαμε την Bagan, μια αρχαία πόλη στην ευρύτερη περιοχή Mandalay. Η Bagan φημίζεται για τους χιλιάδες ναούς και τις παγόδες της. Απολαύσαμε εξαιρετική θέα στο ηλιοβασίλεμα και ανατολή που κόβει την ανάσα με αερόστατα να απογειώνονται.
Συνεχίζουμε την πορεία μας για λίγες μέρες ακόμη στη χώρα αυτή που παραμένει παρθένα, με προορισμό τα σύνορα του Tachilek της Ταϋλάνδης.
Σύντομα θα έχετε καινούργια νέα!

Books and Style

Books and Style