ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΝΑΣΣΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσκαλέσατε στο μέγαρο Μαξίμου τον μικρό Αμίρ από το Αφγανιστάν και του παραδώσατε μία ελληνική σημαία με τα εξής λόγια:

«Αμίρ, θέλω να σου κάνω ένα δώρο, επειδή κάποιοι έκαναν λάθος και σου στέρησαν την τιμή να κρατήσεις την ελληνική σημαία. Σήμερα θα σου τη δώσω εγώ, γιατί σου αξίζει. Να την κρατάς πάντοτε ψηλά και να θυμάσαι ότι στην Ελλάδα όλα τα παιδιά απολαμβάνουν παιδεία και ασφάλεια, εγγυημένη από την αγάπη και την αλληλεγγύη του λαού μας».

Με άλλα λόγια, με την ενέργειά σας αυτή θελήσατε να δώσετε ένα μάθημα στους εκπαιδευτικούς της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας για τη λανθασμένη, κατά την άποψή σας, ενέργεια, να του την αφαιρέσουν, αλλά και να στείλετε στους απανταχού της χώρας υπηρετούντες εκπαιδευτικούς και όλους τους Έλληνες το μήνυμα ότι στην Ελλάδα οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι και ισότιμα μέλη της ελληνικής κοινωνίας;

Κύριε πρωθυπουργέ, αγαπητό μου παιδί, θα μου επιτρέψεις ορισμένες επισημάνσεις και παρατηρήσεις:

1. Στην κλήρωση μεταξύ των μαθητών συμμετείχε και ο μικρός Αμίρ. Οι εκπαιδευτικοί του δεν τον έθεσαν στο περιθώριο, αλλά τον αντιμετώπισαν ως ισότιμο μέλος της σχολικής κοινότητας.

2. Ο μικρός μαθητής δέχθηκε να σηκώσει την ελληνική σημαία, αφού του έλαχε αυτή η τιμή, όταν, όμως, ενημερώθηκε ότι έπρεπε να εισέλθει και στο χώρο της εκκλησίας με τη σημαία ως σημαιοφόρος, αρνήθηκε.

3. Σεβόμενοι την επιλογή του αυτή, καθώς και τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, ως και όφειλαν άλλωστε, οι εκπαιδευτικοί επέλεξαν τον αντικαταστάτη του και εισήλθαν στον ιερό ναό, ως το Υπουργείο και η νομοθεσία της εκπαίδευσης ορίζουν.Επομένως,

1. Η ενέργειά σας αυτή απαξίωσε τους εκπαιδευτικούς της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας και εξέθεσε όλους τους εκπαιδευτικούς αυτής της χώρας, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους μέσα στις τάξεις και διδάσκουν στους μαθητές τους το σεβασμό προς την ετερότητα, ενώ αβοήθητοι και μόνοι αναλαμβάνουν πολυσύνθετους ρόλους με μόνο εφόδιο την αγάπη και το σεβασμό προς το λειτούργημά τους.

2. Η πρόσκληση στο μέγαρο Μαξίμου και η επιβράβευση της λανθασμένης πράξης ενός παιδιού, το οποίο πιστό (δεν θα μεταχειριστώ τον όρο φανατικό -πρόκειται απλά για ένα παιδί) στις επιταγές της δικής του θρησκείας, απαξίωσε τον λατρευτικό χώρο της χώρας που το φιλοξενεί, δεμένο σφιχτά σε προκαταλήψεις, τις οποίες ο δικός μας λαός, τον οποίο επίσης εκθέσατε με την ενέργειά σας αυτή, έχει προ πολλών ετών υπερβεί και το έχει αποδείξει, σεβόμενος τόσο τους ίδιους τους μετανάστες, ως και εσείς άλλωστε δηλώσατε, όσον και τους χώρους λατρείας τους, ακολουθώντας τη σοφία και τα νάματα των προγόνων του και του παππού Ομήρου, τον οποίο και θα σας συμβούλευα να ξαναμελετήσετε.

Σας ευχαριστούμε, επομένως, για το αντιρατσιστικό μήνυμα το οποίο, ως υπεύθυνος ηγέτης μίας χώρας επιχειρήσατε, με την ενέργειά σας αυτή, να περάσετε σε όλους τους Έλληνες, αλλά δεν το είχαμε ανάγκη, γιατί σύμφωνα και με τα δικά σας λόγια, ο λαός μας διακρίνεται για την αλληλεγγύη και την αγάπη προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, δεύτερον, ακόμη και δίκαιο να είχατε και να είχαμε σφάλει, ο ηγέτης που αγαπά το λαό του, δεν τον εκθέτει ποτέ, για να προβληθεί ο ίδιος, και τρίτον, ατυχής η στιγμή και ατυχέστατο και το παράδειγμά σας.

Την αγάπη μου και την κατανόησή μου…

 

Books and Style

Books and Style